Recensies

Pieces of Tomorrow: Debussy – Iberia

Donderdag 3 november heb ik met een groep mede-eerstejaars en enkele geïnteresseerde ouderejaars het concert Pieces of Tomorrow bijgewoond. Dit vond plaats in de grote zaal van TivoliVredenburg. Het Radio Filharmonisch Orkest speelde, zoals de naam van het concert al zegt, een deel van het programma van die vrijdag. Deze keer was het een schilderachtige editie met Les Parfums de la Nuit van Claude Debussy en La Valse van Maurice Ravel.

Wat Pieces of Tomorrow anders maakt dan een ‘gewoon’ klassiek concert is de informele sfeer. Je mag je biertje meenemen naar de zaal, er is geen dresscode voor zowel publiek als orkest en de muziek wordt ondersteund met een mooie lichtshow. DJ St. Paul draait plaatjes en praat het geheel aan elkaar (soms ietwat langdradig). Ook interviewt hij de dirigent waardoor je nog meer te weten komt over de muziek.

Dirigent Antony Hermus vertelde bij deze editie dat Debussy in feite een impressionistische schilder was, maar dan met klankkleur in plaats van verf. De trompetten zouden volgens hem een “snuifje wit” toevoegen aan de klankkleur, wat natuurlijk voor grote hilariteit zorgde in de zaal.

Een ander leuk extraatje aan Pieces of Tomorrow zijn de ‘experience seats’. Tussen de orkestleden in zijn enkele lege stoelen geplaatst, waar je als publiek mag gaan zitten om de muziek van heel dichtbij te kunnen ervaren. Toen dit aangekondigd werd ontstond er een stormloop vanuit de zaal. De gelukkigen die een stoel hadden bemachtigd konden van binnenuit het prachtige La Valse van Ravel meemaken. Zeker aan het einde van het stuk, waar de wals helemaal lijkt te ontsporen, moet het erg intens zijn geweest om midden in het orkest te zitten. Wij zijn met Hucbald lekker hoog op onze plek op het balkon blijven zitten. Ondanks dat heb ik zeker niet minder van het concert genoten.

Wat mij betreft is Pieces of Tomorrow voor herhaling vatbaar. Het is een laagdrempelige manier om naar een klassiek concert te gaan. Het is niet zo’n lange zit, het is minder duur dan de uitvoering op vrijdag én je mag bier drinken in de zaal. Wat wil je nog meer?